Pięć porad w produkcji domowego wina
31 sierpnia 2024
Uwielbiasz upały? Jeśli tak, to z pewnością lubisz lato oraz wygrzewanie się na słońcu. Jest wtedy nie tylko przyjemnie, ale dokoła mamy także zieleń ora słuchamy śpiewu ptaków. Możemy również pojechać nad wodę czy też nad może iw wygrzewać się na gorącej plaży.
Jednak nie każdy lubi takie upały. Mieszkając w naszym klimacie, niekiedy nie można przewidzieć czy lato będzie chłodne czy bardzo gorące. Wiąże się to ze zmianą klimatu na całym świecie. Dlatego też, mamy coraz mniej zimy, gdyż śnieg pojawia się coraz rzadziej. Coraz cieplej jest również w kwietniu i maju. Dla tych, którzy nie lubią gorąca, jedynym wyjściem jest ochładzanie się. Co zwykle jest używane w tym celu? Nie, nie chodzi tu o lody, ale o zimne i pyszne piwko z lodówki. To jest to, co faceci uwielbiają pić, jeśli przygrzeje słońce. Jednak w sklepie trzeba nakupić go niemałe ilości, ponieważ lato trwa długo, a dodatkowo jeszcze jak odwiedzą nas znajomi, to tak będą chcieli się napić. Jeśli mielibyśmy każdego dnia kupować tyle piwa, to niestety wyszłoby zbyt drogo za niego.
Dla tych, którzy lubią piwo, ale nie lubią za dużo płacić, jest inny sposób. Przecież możemy robić je sami. Pewnie większość osób stwierdzi, że jest to niemożliwe, nie ma pojęcia czy w ogóle legalne, a także obawia się, że nie ma sprzętu, który jej na to pozwoli. Wszystko jednak jest nieprawdą. Nie ma, co się obawiać, ponieważ robienie piwa w domu jest po pierwsze całkowicie legalne – no, chyba że zaczniemy sprzedawać nasz trunek, bezpieczne, nie potrzebujemy do tego żadnych szczególnych umiejętności, a sprzęt to żaden problem.
Jeśli chcesz zrobić naprawdę dużą ilość piwa w domu, to będzie Ci potrzebna chłodnica zanurzeniowa do brzeczki. Najlepsza będzie taka o długości 6 metrów. Dzięki czemu będzie sięgać na odpowiednią głębokość. Po co nam taka chłodnica? Oczywiście jak sama nazwa mówi, aby schłodzić piwo. Jest ona wykonana ze stali nierdzewnej, lekka, a także łatwa w czyszczeniu. Doskonała dla domowych piwowarów. Schładza ona beczkę po chmieleniu, dzięki czemu przywraca odpowiednią temperaturę pracy drożdży. Jest to ważne, ponieważ dzięki temu unikamy zakażenia. Możemy także kupić chłodnice zanurzeniową, która jest idealna do pojemności 20 litrów. Dzięki temu możemy uwarzyć znacznie więcej piwa oraz bardzo szybko je schłodzić w odpowiednim momencie.
24 kwietnia 2024
1 maja 2024
15 maja 2024