Ogólna

Czy warto zdecydować się na wybór zbóż jarych?

W Polsce dominują oczywiście zboża ozime, które są wysiewane w okresie jesiennym. Do prawidłowego rozwoju niezbędna jest jarowizacja, czyli zimowanie. Aby okres ten był dla plonów korzystny, niezbędna jest pokrywa śnieżna, która uchroni uśpione rośliny przed mrozem. Zmieniający się klimat w Polsce sprawia, że zboża ozime mogą okazać się bardzo ryzykowne. W związku z tym, rośnie zainteresowanie nasionami zbóż jarych, które nie wymagają jarowizacji.

Zboża jare zyskują na popularności

Pod względem wymagań, zboża ozime są prostsze i tańsze w uprawie. Zmieniający się klimat zmienia jednak stan rzeczy, który znamy z lat poprzednich. Warunkiem niezbędnym do satysfakcjonujących plonów jest bowiem jarowizacja, czyli zimowanie. W Polsce zimy stają się coraz łagodniejsze, a wielu regionach kraju śnieg po prostu nie występuje. Mimo to, niektóre okresy bywają bardzo zimne, a temperatura przy gruncie może spadać do -20 stopni.

Tak niskie temperatury w połączeniu z brakiem pokrywy śnieżnej oznaczają ogromne zagrożenie dla zbóż ozimych, które mogą ulec przemarznięciu. W ostatnich latach, rolnicy notowali bardzo duże straty na uprawach ozimych. Dlatego też obserwujemy wzrost upraw jarych, które nie wymagają jarowizacji. Możemy śmiało zakładać, że w nadchodzących latach nasiona zbóż jarych będą cieszyć się coraz większym zainteresowaniem ze strony rolników.

Nasiona zbóż jarych – dostępność oraz cena

Sytuacja ta uległa pewnej poprawie w roku 2019, jednak wciąż należy liczyć się z tym, że nasiona zbóż jarych będą sporo droższe od zbóż ozimych. Przez wiele lat w naszym kraju dominowały zboża ozime, a materiał siewny potrzebny do upraw jarych był eksportowany do innych krajów. To wpływa na mniejszą dostępność. Rolnicy mogą jednak liczyć na kilkanaście różnych odmian pszenicy, jęczmienia, owsa oraz pszenżyta. Mankamentem są jednak znacznie wyższe ceny, szczególnie, jeżeli zależy nam na klasyfikowanych nasionach z dobrych upraw.

Specyfika uprawy zbóż jarych

W przypadku zbóż jarych, pełny sezon rozwojowy zachodzi w jednym okresie wegetacyjnym. Co za tym idzie, ich uprawa znacząco różni się od zbóż ozimych. Pierwszą, podstawową różnicą jest oczywiście termin zasiewu. Zboża jare najczęściej sadzimy pod koniec marca lub na początku kwietnia. Wiele zależy od warunków pogodowych oraz momentu nadejścia stałego ocieplenia. W okresie jesiennym warto jednak zadbać o przygotowanie gleby poprzez zastosowanie nawozów fosforowych.

W okresie wiosennym dbamy o prawidłowe nawożenie wieloskładnikowymi nawozami NPK, których proporcje zależą od zasobności gleby. Szczególnie istotny jest dobór właściwych proporcji azotu niezbędnego do prawidłowego wzrostu roślin. Jeśli chodzi o procesy ochrony zboża, tutaj nie występuje znaczące różnice. Fungicydy przeciwko grzybom podajemy w trzech opryskach. Ponadto pamiętamy o insektycydach na szkodniki oraz herbicydach na chwasty. W przypadku suszy warto zabezpieczyć uprawy podając dolistne nawozy mineralne.

Czy warto przerzucić się na zboża jare?

No cóż, na to pytanie nikt nie zna odpowiedzi. Wiemy jednak, że w tym roku wielu rolników zdecydowało się na zakup nasion zbóż jarych. Ostatnia zima była bowiem wyjątkowo łagodna. To może oznaczać spore problemy dla rolników, którzy jesienią postawili na uprawy ozime. Obserwując ostatnie lata w naszym kraju ciężko nie odnieść wrażenia, że klimat uległ sporemu ociepleniu. A przy aktualnych warunkach pogodowych, zboża jare mogą okazać się bardziej opłacalną i bezpieczniejszą opcją.